Dlaždice v ArcGIS

cancel
Showing results for 
Show  only  | Search instead for 
Did you mean: 

Dlaždice v ArcGIS

Published on ‎04-17-2024 11:28 PM by Esri | Updated on ‎05-13-2024 05:28 AM

Dlaždice používáme v GIS jako základní techniku umožňující rychlejší načítání podkladových map a typickou ukázkou jejich využití je například ortofoto poskytované ČÚZK. Bez ohledu na to, zda se jedná o dlaždice mapové nebo vektorové, lze tuto techniku použít pro rastrová data nebo rozmanité druhy 3D dat.

 

Cílem webináře je popsat nejrozmanitější využití dlaždic v systému ArcGIS. Zaměříme se především na nástroje ArcGIS Pro, jejichž pomocí je možné dlaždice vytvářet a spravovat. Dále si představíme možnosti publikace dlaždic a způsoby jejich využití v koncových aplikacích.



Featured Guests
Esri Contributor
Esri Contributor


Event has ended
You can no longer attend this event.

Start:
Thu, May 9, 2024 01:00 AM PDT
End:
Thu, May 9, 2024 02:00 AM PDT
online webinář
Labels (3)
3 Comments
JitkaKominácká
New Contributor II

Pokud mám v geodatabázi vektorové vrstvy a z důvodu rychlosti vykreslování je publikuji na server jako Feature Tiles, tak když dojde ke změně v nějaké vrstvě, tak se změna projeví i v aplikaci Experience Builderu používající v mapě tuto Feature Tiles? Díky.

Dlaždice prvků (Feature Tiles) jsou dynamické, čili ano, změny v datech v geodatabázi se projeví i u klientů, kteří data formou feature tiles využívají.

Tady bych rád upřesnil, že dlaždice prvků se nijak zvlášť nepublikují. Jedná se o funkcionalitu, kterou umožňuje dynamická mapová služba (map service), nebo služba prvků (feature service) a to na úrovni dotazování se na data (query). Pokud budu chtít využít feature tiles přes mapovou službu, do webové mapy musím přidat konkrétní vrstvu této mapové služby, jako vrstvu prvků.

Dlaždice prvků jsou prakticky zdrojová vektorová data, která se efektivně (formou dlaždic) přenáší na klienta a ten je pak nakreslí do mapy. Nemusí se však vždy jednat o nejrychlejší způsob. Pokud je dat hodně, nebo mají data velmi podrobnou a komplexní geometrii, můžete narazit na potíže s rychlostí generování dlaždic (na kterém pracuje Server i Databáze) a také s kreslením dat v mapě na klientovi.
Pokud je primární cíl rychlost a jedná se o více vektorových vrstev tvořící určitou kompozici (např. topografická mapa), vhodnějším kandidátem dlaždic jsou dlaždice vektorové.

JanSouček
Esri Contributor

Otázky a odpovědi, které zazněly na webináři

 

Pokud publikuji snímky z mosaic datasetu, který má vytvořeny overviews, je výhodné vytvořit i cache? Obojí jsou v principu předgenerovaná různá měřítka... Předpokládejme uložení cache/overviews na stejném úložišti (tj. neřešíme síť úložiště-server).

Záleží, k čemu by byla data ve výsledku využita. Pokud se jedná o „podkladovou mapu“, tak dlaždice budou určitě vhodnější, jednak z důvodu rychlosti a také z důvodu menší zátěže serveru. Pokud však potřebujete pracovat s mosaic datasetem i dynamicky (katalog rastru apod.), tak je vhodnější použít overviews, nikoliv dlaždice.

 

Dobrý den, jen pro ujištění. Dlaždice je nový pojem pro dřívější pojem cache?

V zásadě ano, s tím, že cache nebo tile cache je pojem používaný zejména pro mapové dlaždice (JPG/PNG).

 

Jak se bude chovat webová scéna v levelu, pro který nejsou dlaždice vygenerované? Dojde k průmětu do roviny?

Ne, terén nezmizí, zůstanou zobrazena data z poslední maximální úrovně výškových dlaždic.

 

Dobrý den, maximální odchylka výškových dlaždic se nastavuje jen v konfiguračním souboru? Tím pádem asi nelze zjistit předem odhadovanou velikost vytvářených dlaždic pro různé hodnoty maximální odchylky?

Ano, proto je vhodné vytvářet dlaždice pro malý vzorek území a výsledek porovnávat s různými hodnotami nastavení LERC chyby.

 

„Proto je zde možnost tvorby vektorových dlaždic ve FLAT formátu“  – to je jen o nastavení parametru nástroje Create Vector Tile?

Ano, je to parametr „Tiling Format“, který může být „Indexed“, nebo „Flat“.

 

Je možné kombinovat stínování terénu s průhledností na úrovni polygonů v rámci vektorových dlaždic? Stínování tedy asi bude na základě TIN...

Ano, jednalo by se o vektorový hillshade, který je součástí např. vektorových dlaždic Outdoor v ArcGIS Online: https://www.arcgis.com/home/item.html?id=2e8a3ccdfd6d42a995b79812b3b0ebc6

 

Budou indexované vektorové dlaždice korektně fungovat také mimo prostředí ArcGIS? I v S-JTSK?

Indexované dlaždice je možné využít primárně v aplikacích ArcGIS (desktopových, webových a mobilních). Nevím o tom, že by indexované dlaždice uměly využít i aplikace mimo ArcGIS. Proto je zde možnost tvorby vektorových dlaždic ve FLAT formátu, který je vhodný pro aplikace mimo ArcGIS.

 

Dobrý den, Manage Tile Cache u mapových dlaždic používá jiný antialiasing u ArcGIS Pro na rozdíl od ArcGIS Serveru. U ArcGIS Serveru je zpravidla antialiasing lepší. Počítá se, že by ArcGIS Pro někdy dostalo stejně dobrý antialiasing jako ArcGIS Server?

Tak to skutečně nevím. Můžete zkusit definovat antialiasing v nastavení ArcGIS Pro na nejlepší, případně HW antialiasing a porovnat kvalitu vytvořených dlaždic s dlaždicemi vytvářenými na Serveru. Při tvorbě dlaždic použijte XML schéma, ve kterém bude nastavena hodnota <Antialiasing>true</Antialiasing>

 

Jsou lepší dlaždice PNG nebo JPG? Z pohledu velikosti a kvality.

Závisí od zdroje dat, ze kterých se dlaždice vytváří. JPG se hodí např. pro ortofoto. PNG naopak pro diskrétní data. Pokud si nejsem jist, jaký formát vybrat, vždy je vhodné vytvořit vzorek dlaždic pro oba formáty a porovnat kvalitu zobrazení a velikost.