Únorové novinky v ArcGIS Online (2. díl)

292
0
a month ago
Labels (2)
Marketa_Pancova
Esri Contributor
0 0 292

Druhý článek o únorové aktualizaci ArcGIS Online vám představí vybrané novinky v prohlížeči Scene Viewer a v aplikacích ArcGIS Instant Apps, ArcGIS Experience Builder, ArcGIS Dashboards. Novinek je velké množství, proto doporučujeme přečíst si také další blogové články, které se jim věnují. Odkazy na ně najdete na konci textu.

První díl tohoto článku najdete zde.

Scene Viewer

Aplikace Scene Viewer v ArcGIS Online slouží k vytváření, prohlížení a zkoumání 3D scén. V rámci únorové aktualizace byla rozšířena o nové možnosti a funkce, které si nyní blíže představíme.

Podpora integrovaných 3D sítí

Do svých scén můžete nyní přidat vrstvy 3D dlaždic s integrovanou sítí (tzv. integrated mesh). Podobně jako stávající vrstvy integrovaných 3D sítí může vrstva s 3D dlaždicemi zobrazovat zastavěné území a přírodní prostředí pomocí realistických textur a informací o nadmořské výšce a lze ji kombinovat s dalším obsahem.

Vrstvy scény s integrovanou 3D sítí lze nyní nově modifikovat přímo v Scene Viewer, díky čemuž lze data přesně přizpůsobit např. vyříznutím, maskováním nebo zploštěním určitých ploch a kombinovat je s jinými vrstvami. Máte-li například integrovanou 3D síť území města, můžete v ní vyříznout stávající budovu a nahradit ji 3D modelem navrhované budovy.

(převzato z blogu Esri)(převzato z blogu Esri)

Obnovovací interval u podporovaných vrstev

U podporovaných vrstev lze nastavit obnovovací interval, který zajišťuje jejich pravidelnou aktualizaci, aby se ve scéně zobrazoval vždy nejnovější obsah. Tím své trojrozměrné scéně dodáváte čtvrtý, časový rozměr. Obnovovací interval můžete povolit u vrstev webových služeb ArcGIS, vrstev CSV (obsahujících zeměpisnou šířku a délku), vrstev prvků, vrstev GeoJSON, vrstev prvků OGC, OGC WFS, OGC WMS a vrstev dlaždic.

Editační omezení

Vámi prováděné editační úpravy můžete zpřesnit nastavením editačních omezení. Při vytváření prvků můžete přesně definovat délku úseček a velikost úhlů mezi nimi a výšku bodů a lomových bodů. Chcete-li při editaci tyto hodnoty nastavit, v Nastavení zvolte Aktivovat plovoucí nápovědu a po stisknutí klávesy Tab zadávejte příslušné hodnoty.

Editační omezení v Scene Viewer

Nové 3D podkladové mapy

V červnu 2023 byly představeny nové beta verze 3D podkladových map. V únoru 2024 byla beta fáze ukončena a nové 3D podkladové mapy si nyní můžete přidat do scény přímo z galerie podkladových map.

Nové 3D podkladové mapy

Další vylepšení

  • Na voxelové vrstvy scény lze nyní použít rozsah měřítka viditelnosti.
  • Ke všem vrstvám scény lze nyní přidávat vlastní parametry požadavků.
  • V režimu prezentace byla vylepšena navigace mezi snímky a práce s vyskakovacími okny na mobilních zařízeních.
  • Pro zlepšení přístupnosti aplikace Scene Viewer byl zvýšen kontrast.

Další informace naleznete v článku Co je nového v prohlížeči Scene Viewer.

ArcGIS Instant Apps

ArcGIS Instant Apps jsou novou generací specializovaných webových mapových aplikací, která se vyznačuje zjednodušeným prostředím umožňujícím rychlé a snadné (instantní) vytváření aplikací. Šablony ArcGIS Instant Apps obsahují několik nových a aktualizovaných aplikací. O novinkách se dozvíte po najetí kurzorem na jednotlivé karty aplikací.

Označení novinek v šablonách Instant Apps

Přepínač jazyků

Pomocí přepínače jazyků si mohou uživatelé vybrat jazyk aplikace z rozevíracího seznamu. Jedna aplikace tedy může obsahovat několik jazykových mutací. Díky tomu odpadá nutnost konfigurovat pro každý jazyk samostatnou kopii aplikace, jako tomu bylo dříve.

V dřívější verzi ArcGIS Online byl přepínač jazyků k dispozici v šablonách aplikací Mediální mapa, „V blízkosti“, Vyhledávání zóny, Interaktivní legenda a Postranní lišta. Nyní je přepínač jazyků nově k dispozici také v Základní šabloně a šablonách 3D prohlížeč, Atlas, Prohlížeč příloh a Posuvník. Navíc byla doplněna funkce exportu překladových textů do aplikace MS Excel, v níž lze překlady spravovat a aktualizovat a následně je importovat zpět do aplikace v Instant Apps.

Přepínač jazyků

Novinky v Instant Apps

Nová šablona Manažer, u níž v únoru skončila beta fáze, umožňuje uživatelům vyhledávat, zobrazovat a filtrovat záznamy v mapě nebo v tabulce a také upravovat data v editovatelných vrstvách prvků.

Manažer lze například využít ke zjednodušení procesu kontroly dat pořízených v terénu aplikacemi ArcGIS Survey123 nebo ArcGIS Field Maps. Šablona také obsahuje základní sadu nástrojů pro průzkum map, které umožňují navigaci v mapách, a nyní podporuje také mapy s vrstvami podlaží.

Další informace si můžete přečíst v článku Představujeme aplikaci Manažer v ArcGIS Instant Apps.

Aktualizace v Instant Apps

Šablona Posuvník umožňuje animovat data na základě číselných hodnot nebo změn v čase a zobrazovat tak historická, současná nebo budoucí data v libovolném časovém intervalu. Uživatelé mohou posunem posuvníku s daty pracovat. Posuvník má nyní novou funkci filtrování atributů a možnost automatického přehrávání posuvníku.

Mapové výřezy umožňují zobrazit několik různých zeměpisných lokalit v jednom rozvržení aplikace. Šablona umožňuje určit pozici mapových výřezů v rozvržení a také definovat jejich vzhled. Předdefinovaná rozvržení mají nově možnost volby barevnosti podkladové mapy a možnost vypnout barvu oceánu. Byly přidány mapové výřezy pro území Kanady, Irska a Nizozemska.

Možnosti mapových výřezů

Další aktualizace

  • Šablona Postranní lišta nyní podporuje zobrazení orientovaných snímků, což uživatelům umožňuje pracovat se snímky pořízenými z libovolného úhlu – včetně šikmých a 360stupňových snímků.
  • Uživatelé mohou pomocí nového nástroje pro filtrování podlaží vizualizovat data z map obsahující informace o podlažích (tzv. floor-aware maps). Nástroj je k dispozici v šablonách 3D prohlížeč, Manažer a Mediální mapa.

Nové šablony v Instant Apps (v beta fázi)

Šablona Reportér je nová šablona, zatím v beta verzi s předběžným přístupem. Reportér umožňuje uživatelům hlásit problémy nebo odesílat připomínky týkající se určitého území. Vytvořená hlášení jsou po odeslání přidána do mapy v aplikaci, kde je možné je prohlížet. Aplikace je navržena responzivně, aby fungovala na mobilních i desktopových zařízeních.

Šablona Reportér nahrazuje aplikace Crowdsource Reporter, Crowdsource Polling a GeoForm Configurable Apps.

Další informace naleznete v článku Co je nového v Instant Apps.

ArcGIS Experience Builder

Pomocí aplikace ArcGIS Experience Builder můžete vytvářet moderní webové aplikace a webové stránky bez nutnosti psát kód. Při jejich tvorbě si můžete vybrat z rozsáhlé knihovny šablon. Do šablon můžete přetažením přidávat další funkce prostřednictvím konfigurovatelných widgetů, případně je rozšířit o vlastní widgety, motivy a akce.

Nové šablony

Mezi únorovými novinkami jsou čtyři nové šablony. Nové šablony poznáte podle žlutého odznaku Nový, který se zobrazí na miniatuře šablony v galerii šablon.

Označení nové šablony

Nové šablony jsou následující:

  • ‚Plateau‘ je základní moderní šablona aplikace s plochým panelem nástrojů a zásobníkem widgetů v horní části stránky.
  • Předmluva je celoobrazovková šablona s rozdělenými barvami pozadí. Zobrazuje základní informace prostřednictvím kompaktních bloků a je vhodná pro úvodní stránku.
  • ‚Sleuth‘ je šablona s navigační nabídkou na levé straně. Mezi položkami obsahu můžete přepínat pomocí kláves se šipkami. Kliknutím na každou položku zobrazíte její podrobnosti.
  • Řídicí panel je šablona s mapou v pravém horním rohu, obklopená pěti přizpůsobitelnými zástupnými objekty, která vám umožní snadno navrhovat obsah.

Nastavení aplikace

Nově je možné v aplikaci nastavit časové pásmo, favikonu, miniaturu a spravovat stav URL.

Widget pro výběr prvků

Widget Vybrat umožňuje vybírat prvky podle atributů, interaktivně z mapy nebo pomocí prostorového výběru. Můžete v něm aktivovat různé akce, které umožňují provádět úlohy zpracování dat s využitím výběru prvků. Widget zobrazuje výběry provedené pomocí jiných widgetů, jako jsou widgety Tabulka a Seznam, což znamená, že můžete vybrat prvek v jiném widgetu a pomocí widgetu Vybrat spustit akce nad daty v tomto výběru.

Další vylepšení

  • Widget Filtr nyní podporuje skupinové filtry, což umožňuje filtrovat více vrstev.
  • Widget Analýza nově podporuje nástroje pro rastrovou analýzu.
  • Pro widgety Mapa a Hledat jsou podporovány nové parametry URL.

Další informace naleznete v článku Co je nového v aplikaci Experience Builder.

ArcGIS Dashboards

Aplikace ArcGIS Dashboards umožňuje uživatelům přehledně zobrazit data přístupnou a interaktivní formou. V únorové aktualizaci bylo přidáno několik nových funkcí a vylepšení.

Úvodní obrazovka

Byla doplněna možnost nastavit úvodní obrazovku, která se uživatelům zobrazí hned po otevření řídicího panelu (dashboardu). Úvodní obrazovka může obsahovat obecné informace, pokyny nebo podmínky použití či právní omezení. Zadat v ní lze vlastní nadpis, podnadpis, logo organizace, text a obrázky. Možné je také změnit popisek tlačítka pro zavření úvodního okna a samozřejmostí je možnost volby, aby se úvodní obrazovka již nadále nezobrazovala.

Úvodní obrazovka

Okno s informacemi

Okna s informacemi slouží k zobrazení dalších informací či instrukcí. Lze je nakonfigurovat tak, aby se otevírala přímo z položek nabídky v záhlaví a byla uživatelům snadno dostupná.

Okno s informacemi

Další aktualizace a vylepšení

  • Nyní můžete ve svém řídicímu panelu nastavit časové pásmo, buď pomocí časového pásma zařízení nebo jeho ručním zadáním.
  • Při konfiguraci elementů řídicího panelu lze nyní na více míst (například do názvu a popisu elementu) vkládat dynamický text, který může obsahovat různé údaje, například datum vytvoření, jméno vlastníka, název řídicího panelu nebo informace o jazykovém prostředí a časovém pásmu.

Vkládání dynamického textu

Další informace se dočtete v článcích What's new in ArcGIS Dashboards a Objevte novinky v ArcGIS Dashboards (únor 2024).

Odkazy na další zdroje:

Dokumentace k novinkám v ArcGIS Online

Všechny příspěvky na ArcGIS Blogu týkající se únorového vydání ArcGIS Online

Souhrnné video (v angličtině): What's New in ArcGIS Online February 2024

Sekce ArcGIS Online na webu Esri Community

 

 

About the Author
GIS Consultant & Grammar Nazi