Jste připraveni na přechod na ArcGIS Enterprise 11?

1113
0
09-13-2022 12:00 AM
Labels (2)
Marketa_Pancova
Esri Contributor
2 0 1,113

Od letošního července je k dispozici nová verze ArcGIS Enterprise 11.0. Jestliže uvažujete o jejím zavedení ve své organizaci, věnujte nejprve čas přípravě a ujistěte se, že je vaše organizace na přechod na tuto verzi připravena.

Tento upgrade totiž bude vyžadovat trochu více příprav než při dřívějších upgradech. Verze 11.0 představuje první navýšení čísla hlavní verze ArcGIS Server (nyní součástí ArcGIS Enterprise) od vydání verze 10.0 v roce 2010 a přináší významné technologické změny, týkající se nasazení na platformu Windows i Linux.

V tomto článku se dozvíte, jaké konkrétní změny můžete očekávat, a také co můžete udělat pro to, aby váš upgrade na verzi 11.0 proběhl úspěšně – včetně posouzení možnosti upgradu na verzi 10.9.1 před provedením upgradu na verzi 11.0.

Klíčové informace

  • ArcGIS Enterprise 11.0 pro Windows a Linux obsahuje významné technologické změny.
  • Upgrade na ArcGIS Enterprise 11.0 bude vyžadovat více plánování než předchozí upgrady.
  • Připravte se na tyto změny v ArcGIS Enterprise 11.0 tím, že nejprve provedete upgrade na ArcGIS Enterprise 10.9.1.

Změny v ArcGIS Enterprise 11.0

V ArcGIS Enterprise 11.0 můžete očekávat následující změny:

  • Odstranění běhového prostředí založeného na ArcMap
  • Přesun ArcGIS Enterprise SDK do prostředí .NET 6
  • Odstranění klasických šablon Esri Story Map
  • Odstranění ArcGIS Dashboards Classic
  • Odstranění prezentace z Map Viewer Classic
  • Odstranění mnoha šablon konfigurovatelných aplikací

Odstranění běhového prostředí založeného na ArcMap

Pozn. Běhové prostředí (neboli runtime), je softwarová komponenta ArcGIS Serveru, která zajištuje provoz (běh) publikovaných služeb.

Odstranění běhového prostředí založeného na ArcMap je jednou z největších změn v ArcGIS Enterprise 11.0. Ve verzi 10.9.1 a starších obsahuje komponenta ArcGIS Server dvě interní běhová prostředí: runtime založený na ArcMap pro služby publikované z ArcMap a runtime založený na ArcGIS Pro pro služby publikované z ArcGIS Pro. ArcGIS Enterprise 11.0 bude první verzí, která bude obsahovat pouze runtime založený na ArcGIS Pro, což znamená, že již nebude možné publikovat nové služby pomocí ArcMap nebo spouštět služby, které byly z ArcMap publikovány. Rovněž již nebude možné spravovat ArcGIS Server pomocí aplikací ArcMap nebo ArcCatalog. Více informací k tomuto tématu naleznete v článku na blogu Esri: Odstranění běhového prostředí založeného na ArcMap z ArcGIS Enterprise.

Pokud provedete upgrade na ArcGIS Enterprise 11.0, budou stávající kompatibilní služby založené na ArcMap během upgradu převedeny na běhové prostředí ArcGIS Pro. Služby založené na ArcMap, které nelze automaticky migrovat, budou po upgradu na verzi 11.x zastaveny a budou vyžadovat další zásahy. Mezi kompatibilní služby patří mapové služby, feature služby, image služby a geodatové služby. Nekompatibilní služby zahrnují služby využívající zastaralé zdroje dat, služby s vlastními rozšířeními (SOE a SOI) založenými na ArcObjects SDK, geokódovací služby, služby geoprocessingu, služby síťové analýzy a služby nadstavby Schematics. Tyto služby bude nutné ručně migrovat do běhového prostředí založeného na ArcGIS Pro. Více informací o tomto postupu naleznete v technickém dokumentu: Ruční migrace služeb z prostředí ArcMap na prostředí ArcGIS Pro.

Přesun ArcGIS Enterprise SDK do prostředí .NET 6

ArcGIS Enterprise 10.9.1 je poslední verzí, která podporuje vlastní rozšíření služeb (SOE a SOI), založená na ArcObjects SDK. Změna se však týká i vlastních rozšíření služeb založených na ArcGIS Enterprise SDK. Oproti verzi 10.x přináší ArcGIS Enterprise SDK verze 11.x několik změn v API. Tyto se týkají platformy .NET i Java. ArcGIS Enterprise SDK 11.0 pro platformu .NET navíc přechází z .NET Framework 4.x na nový .NET 6. 

Pokud používáte vlastní rozšíření služeb (SOE/SOI), založená na ArcObjects SDK, či ArcGIS Enterprise SDK 10.x, po migraci na ArcGIS Enterprise 11.x je nutné tato rozšíření nahradit novými. Pokud máte rozšíření od partnerů nebo jiných externích dodavatelů, budete si od nich muset vyžádat aktualizace.

Odstranění klasických šablon Esri Story Map

ArcGIS Enterprise 10.9.1 je poslední verzí, která obsahuje klasické šablony Esri Story Maps pro tvorbu nových, tak i pro prohlížení stávajících map s příběhem vytvořených pomocí těchto klasických šablon. ArcGIS Enterprise 11.0 již nebude obsahovat možnost tvorby nových ani prohlížení stávajících map s příběhem vytvořených pomocí klasických šablon.

Pokud vaše organizace používá některou z klasických šablon, nezapomeňte před provedením upgradu aktualizovat své mapy s příběhem na současné šablony. Klasické mapy s příběhem, které jsou stále aktivně používány, doporučujeme znovu vytvořit pomocí ArcGIS StoryMaps.

Obr. 1: Klasické šablony map s příběhem, které ve verzi 11.0 již nebudou k dispozici.Obr. 1: Klasické šablony map s příběhem, které ve verzi 11.0 již nebudou k dispozici.

Existuje několik zdrojů, které vám s přechodem na ArcGIS StoryMaps pomohou:

Pokud provedete upgrade na ArcGIS Enterprise 11.0, budou stávající klasické mapy s příběhem ve vašem Obsahu zobrazeny se štítkem "Ukončená podpora" (Retired). Přestože si položku budete moci prohlédnout, nebude již možné aplikaci spustit.

Odstranění ArcGIS Dashboards Classic

Podobně jako v případě klasických šablon map s příběhem je ArcGIS Enterprise 10.9.1 také poslední verzí, která zahrnuje ArcGIS Dashboards Classic. Nová verze ArcGIS Dashboards, k dispozici od začátku roku 2021 v ArcGIS Enterprise 10.9.1, poskytuje stejnou funkcionalitu, ale je výkonnější, lépe zvládá vysoké nároky, využívá nejnovější inovace v mapování a zahrnuje nové způsoby vizualizace dat, včetně tabulek a funkcí, jako jsou pokročilé formátování, výrazy dat a další.

Ačkoli po ukončení provozu ArcGIS Dashboards Classic příliš změn nezaznamenáte, protože vaše stávající dashboardy budou nadále fungovat (včetně aktualizací), počínaje verzí ArcGIS Enterprise 11.0 již nebudete moci prostřednictvím ArcGIS Dashboards Classic dashboardy vytvářet ani upravovat. Více informací k tomuto tématu naleznete v článku na blogu Esri: ArcGIS Dashboards Classic končí.

Odstranění prezentace z Map Viewer Classic

ArcGIS Enterprise 10.9.1 je poslední verzí, která podporuje prezentaci v Map Viewer Classic.  Prezentace v Map Viewer Classic byla nahrazena aplikací Expozice (v orig. Exhibit) ze sady aplikací ArcGIS Instant Apps, která bude uvedena s verzí ArcGIS Enterprise 11.0. Před provedením upgradu na ArcGIS Enterprise 11.0 doporučujeme vyřadit z provozu všechny stávající prezentace.

Buďte bez obav, ArcGIS Enterprise 11.0 bude i nadále obsahovat obě aplikace Map Viewer a Map Viewer Classic.

Obr. 2: Ukázka nabídky aplikací v ArcGIS Enterprise 10.9.1, všimněte si příznaku CLASSIC.Obr. 2: Ukázka nabídky aplikací v ArcGIS Enterprise 10.9.1, všimněte si příznaku CLASSIC.

Odstranění mnoha šablon konfigurovatelných aplikací

ArcGIS Enterprise 10.9.1 je poslední verzí, která obsahuje všechny šablony konfigurovatelných aplikací. Počínaje verzí ArcGIS Enterprise 11.0 bude všem šablonám konfigurovatelných aplikací, s výjimkou níže uvedených, ukončena podpora a budou odstraněny z ArcGIS Enterprise.

K dispozici v ArcGIS Enterprise 11.0 budou:

  • Basic Viewer 
  • Compare
  • Crowdsource Manager
  • Crowdsource Polling
  • Crowdsource Reporter
  • GeoForm
  • Image Mask
  • Image Visit

Podobně jako u klasických šablon map s příběhem, pokud provedete upgrade na ArcGIS Enterprise 11.0, budou zastaralé konfigurovatelné aplikace zobrazeny ve vašem Obsahu se štítkem "Ukončená podpora" (Retired). Přestože si položku budete moci prohlédnout, nebudete již mít k aplikaci přístup. Výše uvedené šablony, které budou nadále podporovány, budou fungovat stejně jako v předchozích verzích.

Podrobně se tomuto tématu věnujeme v článku: Konfigurovatelné aplikace s ukončenou podporou v ArcGIS Enterprise 11.

 

Jak předejít problémům provedením upgradu na ArcGIS Enterprise 10.9.1?

Vzhledem ke všem změnám, které lze v ArcGIS Enterprise 11.0 očekávat, může být představa upgrade poněkud skličující. Technicky vzato, je možné upgrade na verzi 11.0 provést již od verze 10.7.x. Ale jestliže před upgradem na verzi 11.0 nejprve provedete upgrade na verzi 10.9.1, můžete se na celý tento proces lépe připravit.

Existuje několik důvodů, proč tak učinit.

Migrační nástroje pro přechod z běhového prostředí ArcMap na prostředí ArcGIS Pro

ArcGIS Enterprise 10.9 a 10.9.1 obsahuje podpůrné migrační nástroje, které usnadňují přechod na běhové prostředí založené na ArcGIS Pro. Tyto migrační nástroje zahrnují:

  1. Edit Runtime – tato operace je dostupná prostřednictvím aplikace ArcGIS Server Manager a umožňuje přepínat běhové prostředí u kompatibilních služeb z ArcMap na ArcGIS Pro.
  2. UpdateArcMapServices – jde o nástroj příkazového řádku, který je instalován spolu s ArcGIS Serverem a umožňuje analyzovat moduly runtime kompatibilních služeb a migrovat je všechny najednou.

Tyto migrační nástroje migrují všechny kompatibilní mapové a image služby. Ve verzi 10.9.1 je nově zavedena možnost takto migrovat také geodatové služby.

Chcete-li se dozvědět více o migračních nástrojích zavedených ve verzi 10.9, určitě si přečtěte článek na blogu Esri: Migrace služeb ArcGIS Enterprise do běhového prostředí založeného na ArcGIS Pro. Další informace o ruční migraci služeb naleznete také v technickém dokumentu: Ruční migrace služeb z prostředí ArcMap na prostředí ArcGIS Pro.

Volitelná funkce ArcMap Runtime Support

V ArcGIS Enterprise 10.9.1 jsme zavedli možnost vypnout funkci ArcMap Runtime Support. To znamená, že můžete z ArcGIS Serveru odebrat běhové prostředí založené na ArcMap. To je vhodné, pokud vaše organizace splňuje jedno ze dvou kritérií:

  1. Potřebujete ze systému odstranit Python 2.x.
  2. Jste připraveni plně přejít na runtime založený na ArcGIS Pro.

Více informací o této problematice naleznete v článku na blogu Esri: ArcMap Runtime Support: povolit či zakázat?

ArcGIS StoryMaps, ArcGIS Dashboards a ArcGIS Instant Apps

ArcGIS Enterprise 10.9.1 je jediná verze, která obsahuje klasické šablony Esri Story Map, ArcGIS Dashboards Classic a všechny konfigurovatelné aplikace ArcGIS souběžně s novými aplikacemi ArcGIS StoryMaps, ArcGIS Dashboards a ArcGIS Instant Apps. Je velkou výhodou, že všechny tyto aplikace jsou v jedné verzi, protože můžete ve stejné organizaci vytvářet nové aplikace podle těch původních – to znamená, že budete připraveni na přechod na ArcGIS Enterprise 11.0.

Podpora ArcGIS Enterprise 10.9.1 potrvá do roku 2027

ArcGIS Enterprise 10.9.1 je nejen dlouhodobě podporovanou verzí, která zaručuje podporu až do prosince 2027, ale je také poslední verzí, která obsahuje všechny funkce uvedené v tomto článku. To znamená, že máte dostatek času na přesné naplánování a provedení upgradu na ArcGIS Enterprise 11.0, teprve až bude vaše organizace plně připravena.

Jste připraveni zahájit upgrade na ArcGIS Enterprise 10.9.1? Přejděte na webové stránky My Esri, kde si stáhnete software a můžete se do toho pustit!

 

 

About the Author
GIS Consultant & Grammar Nazi