Proč dělat upgrade ArcGIS Enterprise a mám počkat na další verzi?

438
0
01-25-2024 12:47 AM
Labels (1)
MatejVrtich
Esri Contributor
4 0 438

Prakticky dvakrát do roka vychází nová verze ArcGIS Enterprise (aktuálně 11.2), která obvykle přináší novou funkcionalitu a také známé dilema: „mít, či nemít“. Jednou za čas však přijde chvíle, kdy je potřeba provést upgrade i toho vlastního ArcGIS Enterprise, a to přes všechny obavy z náročnosti. V tomto článku si připomeneme, proč vlastně provádět upgrade ArcGIS Enterprise, na co myslet před upgrade a jakou verzi si vybrat, či zda počkat na verzi 11.3, plánovanou na květen 2024?

Proč provádět upgrade ArcGIS Enterprise?

Upgrade ArcGIS Enterprise je důležitý z několika důvodů:

  • Zajištění bezpečnosti a stability systému. Upgrade opravuje známé chyby (vzpomínáte na log4j?) a zlepšuje výkon a spolehlivost ArcGIS Enterprise. Také přidává bezpečnostní funkce, jako je podpora pro nové protokoly a certifikáty, lepší šifrování a nové možnosti autentizace.
  • Nové funkce a možnosti pro uživatele. Upgrade rozšiřuje schopnosti ArcGIS Enterprise o nové nástroje a aplikace, které pomáhají uživatelům lépe analyzovat, vizualizovat a sdílet prostorové informace.
  • Technologická modernizace. Upgrade také modernizuje systém ArcGIS Enterprise po technologické stránce a zastaralé technologie někdy odstraňuje (vzpomínáte na ArcMap?). Systém ArcGIS Enterprise je pak “lehčí”, výkonnější a schopný dalšího technologického rozvoje.
  • Životnost a technická podpora. Každá verze ArcGIS Enterprise má svůj životní cyklus (lifecycle), v jehož průběhu je software podporován (technická podpora & opravy chyb). Životní cykly mohou mít různé délky (LTS – long term suport a STS – short term support), takže např. aktuální verze 11.2 (STS) půjde do důchodu v listopadu 2026, zatímco dříve uvedená verze 11.1 (LTS) odejde až v květnu 2029. Následovat bude verze 11.3 (LTS) s plánovaným vydáním v květnu 2024.

Čemu věnovat pozornost před upgrade ArcGIS Enterprise?

Vždy se vyplatí začít s aktuální dokumentací k dané verzi, na kterou upgrade plánuji. V dokumentaci je uveden postup upgrade jednotlivých komponent ArcGIS Enterprise (jejich pořadí) a také seznam kroků, které je potřeba udělat, abychom zajistili hladký průběh a minimalizovali riziko případných problémů (jako např. mít zálohy).

Přehled jednotlivých kroků upgrade ArcGIS Enterprise je uveden také zde:
https://support.esri.com/en-us/knowledge-base/how-to-upgrade-to-arcgis-enterprise-11-x-000029452

 

Každý krok navíc, který mohu udělat, může ušetřit čas později, zejména pak:

 

  • Ověřit funkčnost ArcGIS Enterprise. Je vhodné zkontrolovat, zda stávající instalace ArcGIS Enterprise funguje správně a nevykazuje žádné chyby. K tomu lze použít nástroje, jako je ArcGIS Server Administrator Directory, ArcGIS Portal Administrator Directory a další. Tyto nástroje pomohou ověřit stav a dostupnost ArcGIS Enterprise, jako je funkčnost jednotlivých komponent (validace, logy), expirace certifikátů, licencí, validace datových zdrojů apod. Od verze 11.0 lze operační diagnostiku provést také spuštěním připraveného skriptu (operationalHealth.py) a vytvořit report s přehledem aktuálního stavu ArcGIS Enterprise.
  • Provést zálohu a ověřit funkčnost záloh. Je velmi důležité mít aktuální a funkční zálohu ArcGIS Enterprise, kterou lze použít v případě, že upgrade selže, nebo způsobí nějaké problémy. K zálohování ArcGIS Enterprise lze použít nástroj WebGIS Disaster Recovery (WebGISDR), který vytvoří zálohu všech komponent ArcGIS Enterprise, a to včetně obsahu (až na pár výjimek, např. dlaždice/cache). Při virtualizaci je možné tuto zálohu doplnit i o zálohu virtuálních strojů, na kterých jsou komponenty ArcGIS Enterprise provozovány. V každém případě je vhodné ověřit, že zálohy jsou funkční a že je lze pro obnovu ArcGIS Enterprise opravdu použít. Např. mohu zálohy ArcGIS Enterprise vytvářet v režimu read-only, kontrolovat výstupový kód nástroje WebGISDR a pokud to okolnosti umožní, funkčnost záloh ověřím na testovacím prostředí.

Velikost zálohy, a tím i čas potřebný pro její vytvoření, se odvíjí od vlastního obsahu, který je do ArcGIS Enterprise publikován. V mém zájmu by proto mělo být minimalizovat tento obsah. Pokud např. publikuji dlaždice (vektorové, rastrové, 3d) nahráváním balíčků dlaždic do portálu, od verze 10.9 mohu dlaždice publikovat referencováním dlaždic z vlastního úložiště. Objemné balíčky dlaždic tak nebudou součástí obsahu portálu a vytvoření zálohy bude o něco rychlejší.

 

  • Mít k dispozici IT. Upgrade ArcGIS Enterprise může vyžadovat spolupráci s IT oddělením nebo poskytovatelem infrastruktury, který spravuje prostředí, v němž ArcGIS Enterprise běží. Je proto vhodné mít během upgrade k dispozici součinnost s IT oddělením. Například může být potřeba získat administrátorská práva, aktualizovat operační systém nebo software, změnit nastavení firewallu nebo proxy apod.

Změny, které upgrade přináší, se mohou týkat i systémových požadavků pro jednotlivé komponenty ArcGIS Enterprise, jako např. navýšení RAM pro ArcGIS Web Adaptor od verze 11.1.

 

Na jakou verzi provést upgrade ArcGIS Enterprise?

V případě přechodu z verze 10 na verzi 11 bych měl věnovat pozornost zejména vlastním službám a aplikacím, které mohou využívat zastaralé technologie (např. ArcMap) a pro které byla podpora ve verzi 11 ukončena. Detailně jsou změny verze 11 popsané v dokumentaci, na blogu zde či ve článku ArcRevue.

Od verze 11 došlo u ArcGIS Enterprise také ke změně číslování jednotlivých verzí (z 10.x.x na 11.x), z čeho vyplývá i označení verze s dlouhodobou podporou. Nově určuje délku podpory parita vedlejšího čísla dané verze, kdy sudá = krátkodobá (STS) a lichá = dlouhodobá (LTS). Aktuálně je k dispozici verze 11.2 (STS) a následovat bude verze 11.3 (LTS), očekávaná v květnu 2024.

Mám čekat na verzi 11.3, nebo instalovat verzi aktuální 11.2, či 11.1 (také LTS)?

Na tuto otázku si musí odpovědět každý sám, a to podle svých preferencí. Pro někoho je důležitá nová funkcionalita, jiní potřebují co nejvíce oddálit další upgrade, a to provozem verze s dlouhodobou podporou. V takovém případě mám aktuálně na výběr verzi 11.1, nebo si počkám na verzi 11.3.

Případné čekání na další verzi se vyplatí vyplnit přípravou stávajícího prostředí ArcGIS Enterprise na plánovaný upgrade. Kromě zmíněné migrace zastaralých služeb a aplikací (pokud provozuji ještě verzi 10) a vytvoření záloh mohu čas věnovat také revizi vlastního obsahu, který je v ArcGIS Enterprise vytvořen a spravován. K tomu lze využít např. portálové reporty nebo obsah portálu projít ve vlastním skriptu pomocí ArcGIS API for Python a nepoužívaný obsah odstranit.

 

Přehled nové funkcionality ArcGIS Enterprise verze 11.1 a 11.2

ArcGIS Enterprise 11.1 (LTS)

  • Nový Arcade editor (postavený na VS Code/Monaco) umožňující efektivnější tvorbu vlastních Arcade výrazů pro popup, symbologii a popisky ve webových mapách, kalkulaci hodnot v rámci chytrých formulářů při editaci dat či transformaci dat pro dashboardy.
  • Podpora kartodiagramů (koláčových grafů) ve webových mapách a další novinky aplikace Map Viewer (náhled na schéma dat, nové možnosti pro shlukování dat v mapě - geohash binning, …).
  • Aplikace Scene Viewer přináší podporu počasí pro webové scény a další vylepšení (kótování, analýza viditelnosti, GeoJSON/CSV data, …).
  • Integrace „cizích“ dat do ArcGIS Enterprise pomocí Custom Data Feeds pro ArcGIS Server (externí data dostupná formou mapových vrstev v aktuálnosti zdroje dat).
  • Rozšíření notifikací o událostech v ArcGIS Enterprise pomocí webhooks o události služeb (editace dat, geoprocessing) a nové UX pro konfiguraci webhooks portálu.
  • Nová funkcionalita přibyla i do ostatních aplikací portálu, jako jsou Instant Apps, Dashboards, Experience Builder a další.

ArcGIS Enterprise 11.2 (STS)

  • Nová prostorová a rastrová analýza s možností historie v aplikaci Map Viewer.
  • Podpora pro prohlížení a editaci relací přímo v popup okně webových map (editace stávajících a tvorba nových navázaných prvků/záznamů).
  • Možnost automatického přesunu obsahu a skupin odebraného uživatele na jiného uživatele portálu.
  • Podpora standardu ISO 19115-3 pro tvorbu a správu metadat v portálu.
  • Administrace služeb ArcGIS Serveru (mapová a služba prvků) přímo v uživatelském rozhraní portálu.
  • Nové uživatelské rozhraní portálu k vytvoření propojení hostovaných dat na úrovni pohledu (joined hosted feature layer view) a nové uživatelské rozhraní pro aktualizaci hostovaných dat (append, upsert, overwrite).

Podrobný přehled nové funkcionality k dané verzi ArcGIS Enterprise je pak uveden v dokumentaci příslušných komponent a aplikací: ArcGIS Server, Portal for ArcGIS, ArcGIS Data Store, ArcGIS REST Services API, ArcGIS Dashboards, a další.

Součástí krátkodobých verzí ArcGIS Enterprise je i beta funkcionalita, která bývá do produkce uvolněna s následující verzí dlouhodobou. Beta funkcionalita verze 11.2 zahrnuje nový editor metadat, nové datové typy polí (bing integer, date/time only, timestamp offset), nahrávání 3D modelů (obj, dae, glb, …) do webové scény, synchronizace dat mezi službami prvků, nová šablona (Briefings) pro mapy s příběhem a nová aplikace ArcGIS Knowledge Studio.

Ať už jste s aktualizací horliví, či spíš zdrženliví, v každém případě vám přeji, aby byl ten další upgrade bezproblémový a uživatelé se těšili z každé nové funkcionality, kterou ArcGIS Enterprise přináší.