Tvorba 3D buildings - podle Arc ČR návodu selhává

1567
7
10-25-2022 02:15 PM
VojtěchBlažek
Occasional Contributor

Dobrý den,

pokouším se replikovat postup uvedený v návodu k Arc ČR 4.1 - tvorba 3D budov.

Dle návodu jsem pořídil XYZ DMP a DMR. Vytvořil rastry (rozlišení 1m) a udělal rozdíl (minus). Mám polygony budov- tak jak je v návodu.

První krok proběhne dle návodu - nový roofform se nahraje do 2D vrstev. Když chci provést Fuse buildings, tak vyskočí chyba (viz obrázek), kterou nejsme schopen identifikovat. "Error 05129

Pokud před spuštěním Fuse buildings přesunu vrstvu Roofform do 3D vrstev, tak se Fuse building provede, ale střechy zůstanou ploché.

Dělám něco špatně?

 

0 Kudos
7 Replies
VHolubec
Esri Regular Contributor

Dobrý den,

zkuste prosím postup z přiloženého videa prosím - přidává mi to výslednou vrstvu do 3D automaticky, s procedurální symbologií. Předpokládám, že FuseBuilding pak bude očekávat vstup ze skupiny 3D vrstev v kombinaci s procedurální 3D symbologií - která je pak určující pro zapečení do multipatche (takže to není jen o atributech té polygonové vrstvy).

Co se týče toho, že máte všude ploché střechy, tak to se odvíjí od těch vstupů - respektive vstupního rastru (hustoty vstupních LAS souborů) - sice ten rastr můžete mít v rozlišení 1 metr, ale pokud tam není nad střechami dostatek různých pixelů (dostatek LAS bodů), tak algoritmus nemá jak vyhodnotit tvar střechy a dá tam plochou. Zkuste rastry obsažené v ArcTRN - tam střechy se střechy objeví určitě, ale také ne všude.

Případně si zkuste pohrát s těmi atributy pro střechy:

VHolubec_0-1666772093370.png

Hezký den.

Vladimir
VojtěchBlažek
Occasional Contributor

Díky moc,

toto zafungovalo, ještě musím odladit vámi zmiňované parametry střech 🙂

Díky

0 Kudos
VHolubec
Esri Regular Contributor

Díky za zprávu, jsem rád, že to pomohlo! 

Co se týče střech - podívejte se do tooltipů parametrů pro střechy a do dokumentace: https://doc.arcgis.com/en/arcgis-solutions/latest/reference/use-3d-basemaps.htm#ESRI_SECTION1_77500B... kde je to myslím celkem hezky pospáno.

Bohužel, jak jsem psal minule to závisí na Vašich datech jestli z nich vůbec nějaká střecha půjde udělat.

Hezký den!

Vladimir
0 Kudos
VojtěchBlažek
Occasional Contributor

Díky, podívám se na to.

Data mám ty co prodává ČÚZK - tedy DMR a DMP jako XYZ - nic jiného není dostupné.

Nějaké střechy to udělalo 🙂

0 Kudos
VHolubec
Esri Regular Contributor

Tak to jsme měli stejný zdroj. Já používal ukázková data, která ZÚ dává k dispozici skrze geoportál. Paráda, že to nějaké střechy udělalo 🙂

Ona to bude vždycky nějaká generalizace - není záměr udělat přesnou repliku střechy na základě Lidaru. Ten algoritmus na základě přibližného tvaru dosadí na střechu předpřipravený tvar daný procedurální symbologií. A když se mu tam žádný nehodí, tak použije flat střechu - takže jediná možnost je poupravit výchozí parametry nástroje. Doladit střechy manuálně by mělo být možné v budoucích verzích ArcGIS Pro.

Vladimir
0 Kudos
OndřejSklenář
New Contributor

Dobrý den přeji,

vyzkoušel jsem řešený postup na tvorbu 3D budov a narazil jsem na jeden (jiný) problém viz screen. Mohu požádat o radu, jak problém odstranit ? Ve screenu jsem zažlutil text, který pravděpodobně popisuje hlavní chybu, tedy problém s výškovým systém.

** Na chybu narážím u scriptu Extract Roof Form .. 

Zkoušeno i nad ukázkovými daty ArcČR a bohužel stejný problém .. 

Moc děkuji za jakoukoliv radu 😎

Screen.GIF

 

0 Kudos
VHolubec
Esri Regular Contributor

Dobrý den,

úplně si nemyslím, že by to musel být nutně problém - jak se Vám problém projevuje na datech? Jediné co ten skript dělá je, že do třídy prvků doplní další atributy se kterými pak umí pracovat procedurální pravidlo pro vizualizaci..

Zkoušel jste případně doplnit třídy prvků výškový systém manuálně?

Hezký den,

Vladimír Holubec

 

Vladimir
0 Kudos