14 Replies Latest reply on Oct 2, 2014 12:59 PM by bbrannon

    green mystery lines in layout view

    arc_angel
      What the heck are these?


      This map was fine the last time I opened it, but now there are these green lines. I've run a basic python script to update layer symbology in between opening the map before and opening it now, but these lines haven't appeared in any of the other maps I ran the same script on.

      The green mystery lines only appear in the layout view and they seem to go on forever.  They don't seem to be associated with any of the layers in my map (I tried turning them off one at a time in the TOC). I can't select them or identify them. Closing and reopening the mxd doesn't help.

      thanks,
      Angela
        • Re: green mystery lines in layout view
          Leandermen
          What the heck are these?


          This map was fine the last time I opened it, but now there are these green lines. I've run a basic python script to update layer symbology in between opening the map before and opening it now, but these lines haven't appeared in any of the other maps I ran the same script on.

          The green mystery lines only appear in the layout view and they seem to go on forever.  They don't seem to be associated with any of the layers in my map (I tried turning them off one at a time in the TOC). I can't select them or identify them. Closing and reopening the mxd doesn't help.

          thanks,
          Angela


          Angela.

          That problem appears when you are at this level of zoom in Layout view, Can you upload a zoom-in (and zoom-out) of this screen because i'd like to check the line's origin

          Greetings
          • Re: green mystery lines in layout view
            tomekwroclaw
            Did anyone found out, where are these lines comming from. How to get rid of them? Does it affects .mxd file?
            • Re: green mystery lines in layout view
              JQuinn-esristaff
              I've seen this once before; copy and paste the contents of the mxd to a new one.  In layout mode, you can drag a box around your whole data frame and then copy it into a new mxd.
              • Re: green mystery lines in layout view
                LDanzinger-esristaff
                I think these might be guides in your layout. The page layout help talks about them a bit. Try right clicking on the ruler on the left side of your layout and selecting Clear All Guides. Not positive, but would be worth a try.
                • Re: green mystery lines in layout view
                  jthompson88
                  Is it possible that one of your layers has a geometry problem?  If you suspect that is may be the case, use the "Check Geometry" and "Repair Geometry" tools.  They can be found in ArcToolBox > Data Management Tools > Features.

                  From my experience, this phenomenon usually occurs on a polygon shapefile which contains sloppy digitizing of boundaries - example: digitizing of vertices does a "loop-dee-loop" and self-intersects.

                  Josh
                  • Re: green mystery lines in layout view
                    Hornbydd
                    Just adding my experience to this thread.

                    I've created a python script (Arcgis 10.1, sp1,(build 10.1.1.3143)) and have been running it in Pyscripter. It updates the datasources of layers and then saves the mxd. I've noticed that these green lines have appeared in the mxd layout. I think its some sort of corruption of the mxd being introduced by arcpy.

                    There is also a discussion on GIS stack exchange about this which ironically links back to this thread...

                    Duncan
                    • Re: green mystery lines in layout view
                      feaston
                      I think these might be guides in your layout. The page layout help talks about them a bit. Try right clicking on the ruler on the left side of your layout and selecting Clear All Guides. Not positive, but would be worth a try.


                      I had these mystery lines show up today and this was what it was, clicking View>Guides will hide them quickly.

                      Dropped something on my keyboard, so there must be a hotkey or func key that turned them on.

                      Thanks!
                      • Re: green mystery lines in layout view
                        laura_gis
                        I also got a green mystery line appearing - and I know they are NO rulers.

                        They seem to 'belong' to the Neatline, since moving the Neatline also moves the green lines and when deleting the Neatline the green lines also disappear.

                        Is there any way to solve this problem (except for not inserting a neatline..) ?
                        • Re: green mystery lines in layout view
                          bgonzo
                          I've also experienced the same problem, but also in plotting. In a normal ANSI-D plot, everything seemed to be fine except for USGS quads, there would be two lines that might start at the NW corner at maybe 30 degree angles, and of course get wider the further away they moved from the origin. When going to a tiled plot (larger than ANSI D with multiple pages), random lines would often appear at the point of origin on different feature classes and go all over the map. NONE of these could be seen on the preview so I never knew if or why they would appear.
                          • Re: green mystery lines in layout view
                            hms4th
                            This issue just happened on my co-worker's workstation (ArcGIS 10 on Windows 7 Pro)...

                            I've never seen this happen before but it is definitely not related to any layer geometry issues nor page layout guides...  Those are completely different issues and have no value to this thread.  I see no real resolution provided in this forum except  copying the project into a new .mxd file (not really a "solution")...

                            I believe somehow a phython logic error is occurring within ArcMap's layout rendering commands.  In my coworker's project, the green lines appear after using the select element arrow to adjust the size and position of the data frame.  I can make the lines disappear temporarily by simply opening the layout properties dialogue and immediately clicking "okay" (which closes the dialogue and I believe resets the entire Layout View rendering script that is part of ESRI's base ArcGIS code).  I then hit the refresh view button and the lines are gone.  I can then make the lines reappear by adjusting the size and position of the data frame again using the select element arrow...  Nothing else I do seems to remove the lines besides opening the layout properties dialogue (which again I think completely reloads ESRI layout rendering script).

                            One interesting note - my coworker has "rotated" the data frame view under the layout properties dialogue for this project.  I'm not sure if that is a variable involved in the issue or not.  I think Duncan is on to the issue in dealing with his python script generating the green lines.  I hope ESRI will look into this issue more and resolve it via an update as I believe it is a software bug.

                            hms4th
                            • Re: green mystery lines in layout view
                              pinay1975
                              If this issue hasn't been solved, here's how I fixed mine when I encountered this same problem. Draw a rectangle on the line(s), like if you're selecting elements. You won't see any visible indication that it's selected but that�??s okay.  Mouse right click on the white portion of the screen and choose Delete.
                              1 of 1 people found this helpful
                              • Re: green mystery lines in layout view
                                Tobias.Litherlandgeodata-no-esridist
                                If this issue hasn't been solved, here's how I fixed mine when I encountered this same problem. Draw a rectangle on the line(s), like if you're selecting elements. You won't see any visible indication that it's selected but that�??s okay.  Mouse right click on the white portion of the screen and choose Delete.


                                I hade the exact same issue, and pinay1975's solution solved it perfectly. Thank you!
                                • Re: green mystery lines in layout view
                                  vaughnk
                                  If this issue hasn't been solved, here's how I fixed mine when I encountered this same problem. Draw a rectangle on the line(s), like if you're selecting elements. You won't see any visible indication that it's selected but that�??s okay.  Mouse right click on the white portion of the screen and choose Delete.


                                  Well that doesn't make any darned sense - but it worked for me too.